Način pripreme
Prvi korak u spremanju gjuzlema je aktiviranje kvasca. Namrvite ga u toploj vodi i dodajte kašiku šećera, ostavite sa strane da naraste.
Pomešajte ostale sastojke, dodajte aktiviran kvasac i zamesite meko testo. Pokrijte ga folijom i ostavite 30 minuta na toplom da naraste.
Podelite na 9-10 delova naraslo testo i svaku loptu razvijte u okruglu malu koru veličine tanjirića.
U sredinu svake kore pospite narendan kačkavalj i narmvljeni sir, skupite pažljivo krajeve u paketić i oformite loptu.
Lopticu ponovo razvijte u malu lepinjicu veličine tiganja, u kome ćete spremati gjuzleme. Tako uradite sa celim testom.
Zagrejte kašuku ulja u tiganju i pecite gjuzleme sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatastu boju.
Izvadite gotove gjuzleme i tanjir i namažite ih maslacem, nakon toga pospite šarenom solju.
Nakon svakog vađenja gjuzlema namažite tiganj za sledeći.
Seoske gjuzleme sa kvascem su gotove.