Mekana penjurlija sa kvascem i sirom

18/07/2019
"Po čemu se poznaje majstor u kuhinji - po mekanoj penjurliji, razume se "
Priprema120 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno160 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano239
  • Pregledi tokom meseca51
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac aktivirajte sa šećerom, 2 supene kašike brašna i mlakim mlekom, promešajte i pokrijte 15-20 minuta. Sodu pomešajte sa kiselim mlekom. Nakon toga od brašna i ostalih sastojaka zamesite srednje tvrdo testo.

Lepo umešeno glatko testo pokrijte krpom na 20 minuta koliko da se opusti. Kad bude gotovo, podelite na 3 dela.

Svaki deo razvijte na pravougaonu koru, može i rukama da razvučete. Namažite uljem /bolje maslacem/, pospite delom mrvljenog sira i koru uvijte u rolat. Rolat uvijte i razvucite lagano u dva pravca.

Ovako napravljeno uvijte u oblik puža i ređajte u sredinu pleha /30 cm/, obloženog papirom za pečenje i namazan uljem.

Na isti način pripremite i druga dva dela, uvijte oko prethodnog rolata. Ali drugi i treći rolat ređajte na rastojanju jedan od drugog /1 cm/ da bi bilo mesta da penjurlija nadođe.

Oblikovanu penjurliju pokrijte najlonom i ostavite na toplom oko 30 minuta.

Nakon toga, četkom, potopljenom u umućena belanca na penu, sa mlekom i uljem, namažite penjurliju svuda i stavite u rernu.

Uključite prvo na 180 stepeni na donji grejač 20 minuta. Nakon toga uključite oba grejača na 170 stepeni sa ventilatorom. Pecite tako još 20 minuta ili dok ne dobije boju po vašoj želji.

Gotovu penjurliju izvadite iz rerne, pokrijte krpom, naprskajte sa malo vode i nakon oko 10-15 minuta servirajte toplu sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Neka vam je slatko - penjurlija je dušica!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar