Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Neodoljivi kiš sa spanaćem, zeljem i pavlakom

Neodoljivi kiš sa spanaćem, zeljem i pavlakom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Neodoljivi kiš sa spanaćem, zeljem i pavlakom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
32 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
8
"Teško da će neko preskočiti večeru čim sazna za ovaj kiš od spanaća na trpezi"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • voda - 35 ml, hladna
  • maslac - 65 grama, hladni
  • brašno - 155 grama
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičica
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 1 prsothvat
  • Nadev
  • pavlaka za kuvanje - 300 grama
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • povrće - 120 grama (blitva, spanać, zelje i listovi celera)
  • mladi luk - 1 stručak
  • ulje - 30 grama
  • brašno - 40 grama
  • so - 1 kašičica, ravna (ili po ukusu)
  • kačkavalj - 100 grama, izrendani
  • rikota - 40 grama
  • biber - 2 prstohvata
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počnite sa pirpremanjem kore. Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo, prstohvatom soli i šećerom.

Dodajte iseckani komadić maslaca i pomoću prstiju ga utrljajte kako biste dobili mrve. Sipajte hladnu vodu i mešajte dok se ne dobije lepo testo od maslaca.

Nabrašnite kuhinjsku radnu površinu i razvijte testo da se dobije tanka kora. Imajte u vidu da se dobija veoma nežna kora tako da možete da je razvijete na sloju papira za pečenje, nakon čega s njim pažljivo da je okrenete na kalup za kiš koji je prečnika 27 cm.

Prstima pritisnite koru za dno i zidove kako bi se dobro prilepilo testo. Premažite ga s malo vode i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 15 minuta.

Izvadite gotovu koru, ali bez gašenja rerne.

Dok se kora peče pripremite nadev za kiš.

Očistite i operite povrće (mladi luk, spanać, zelje, blitvu i listove cvekle), iseckajte ga i kratko dinstajte u istopljenom maslacu.

U šerpicu na ringli sipajte mleko i pavlaku, u njih umutite 40 grama brašna, biber, prašak za pecivo i so. Mešajte na tihoj vatri otprilike 5 minuta.

Dodajte dinstani zeleniš i luk. Izmešajte i skinite smesu sa ringle, malo se ohladi i dodajte dodajte umućena jaja.

Sipajte fil na kiš. Pospite usitnjenim rikotom i rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu i pecite još otprilike 15 minuta.

Neodoljivi kiš sa spanaćem, blitvom i pavlakom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: