Način pripreme
Prvo očistite pile ukoliko ima nekog preostalog perja. Lepo ga operite hladnom vodom i pažljivo ga rasecite oštrim nožem kroz sredinu leđne kosti.
Pile stavite u običnu tepsiju (ili keramičku) u koju ste stavili papir za pečenje.
Prstimo odlepite kožicu iz pravca grudi, počinjući od vrata i nastavljajući u pravcu bataka.
Sameljite beli, roze i crni biber. Pomešajte ga sa solju i maslinovim uljem i mešajte dok se ne dobije aromatična kašica.
Ovom smesom istrljajte pile sa svih strana tako što čak stavljate i ispod njene kože. Budite pažljivi i dobro utrljajte aromatične začine kako bi se suvda ravnomerno rasporedili.
Dimljenu alevu papriku stavljajte samo u džepić između mesa i kože, lepo rasporedite i na njega stavite i polovinu maslaca, iseckanog na tanke kriškice.
Tako će se pile sjajno začiniti i istovremeno aleva paprika neće zagoreti za vreme pečenja.
Tako marinirano pile ostavite na nekoliko sati, a najbolje na celu noć u frižideru. Čim se približi vreme kuvanja, izvadite ga. Celo pile stavite u tepsiju tako da koža bude okrenua ka gore, a ispod njega ubacite stručak ruzmarina.
Isecite i ostali deo maslaca i rasporedite ga odozgo po piletu. Zagrejte rernu na 180 stepeni sa ventilatorom i stavite pile da se peče dok se ne dobije zlatasto-smeđa boja. Potrebno je otprilike sat i malo više - zavisi od toga koliko je veliko pile.
Čim probate ovo ukusno pile, nastavićete da ga spremate samo po ovom receptu - veoma je ukusno i sočno.
Preprečeno i hrskavo apetitno pile je gotovo.