Način pripreme
Pile se očisti i opere. Iseče se na komade, 6 porcija - file i bataci /odvajamo kilca i grudni koš za supu/.
Očistimo luk i isečemo na polumesec. Pečurke i dimljene grudi sitno isečemo. Skidamo ljusku na belom luku.
U odgovarajuću šerpu stavljamo komade piletine i luka, dinstamo na tihoj vatri u biljnoj masti.
U drugoj posudi dinstamo pečurke i dimljene grudi u maslacu.
Prelivamo pileće meso crvenim vinom, dodajemo pečurke i dimljene grudi, biber i alevu papriku, cele čenove belog luka i lovorov list.
Deglaziramo dok ne ispari alkohol, oko 6 minuta. Skidamo polugotovo jelo sa vatre i ostavljamo sa strane 1 sat da upije mirise.
Vraćamo ga na vatru, dodajemo so po ukusu, salsu od paradajza, pileći bujon i paradajz pire.
Dobro poklopimo i ostavljamo da vri na visokoj temperaturi, dok meso ne omekša /oko 10 minuta/, nakon toga smanjujemo ringlu i ostavljamo da se krčka dok sos ne ostane na masti.
Savet: Ako volite da u jelu ima više sosa, kad meso bude gotovo, zgusnite sa 1 supenom kašikom brašna.
Obilno pospite svežim peršunom.