Način pripreme
Krompir vrlo dobro operite pod mlazom vode grubljim delom sunđera, jer ga nećete ljuštiti.
Ako je krompir manji, ostavite ga ceo, a ako je veći - iseccite ga na jednake delove (na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od njegove veličine).
Na dno pravougaonog pleha, u kome će se mladi krompir peći, stavite papir za pečenje. Prebacite krompir na njega, pospite solju i začinima, dodajte grubo seckani beli luk i crni luk.
Prelijte maslinovim uljem i promešajte da se začini ravnomerno rasporede. Po vrhu ravnomerno rasporedite tanko isečeni maslac.
Pokrijte posudu poklopcem ili je pokrijte listom aluminijumske folije.
Krompir pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni na srednjoj rešetki bez ventilatora ili na 180 ° C ventilatorom. Pečenje traje oko 45-50 minuta.
U poslednjem trenutku uklonite poklopac ili foliju i vratite u rernu dok krompir ne dobije prijatno zlatno-smeđu preplanulost.
Spolja bi trebalo da ima hrskavu koricu, a iznutra da ostane mekan.
Po želji možete pripremiti umak ili sos uz koji ćete ih poslužiti.
Prijatno uz začinjen mladi krompir iz rerne!