Način pripreme
Odvojite polovinu mleka i prokuvajte ga. Nakon što je mleko prokuvano, o stavite ga na stranu da se ohladi - na prijatnu toplu temperaturu.
Kada je to gotovo, dodajte usitnjeni kvasac i dodajte heljdino brašno (prosejano). Mešajte dok ne dobijete gustu pasta i ostavite na toplom mestu oko sat vremena.
Za to vreme odvojite žumanca od belanaca. Ostavite ih na sobnoj temperaturi.
U preostalo mleko dodajte brašno, žumance, kajmak i pavlaku. Mutite mikserom i u ovu smesu dodajte kvasac sa heljdinom brašnom.
U posebnoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli i jednom 1 kašičicom šećera. Kada dobijete gustu i belu penu, počnite da je dodajete u glavnu mešavinu za palačinke. Sada mešajte samo drvenom ili silikonskom kašikom, laganim i glatkim pokretima. Količina smese ne bi trebalo da se smanji.
Zagrejte tiganj za palačinke na umerenoj vatri. Kutlačom uzimajte smesu i sipajte u oblik kruga.
Ispecite boljarske bljine sa obe strane, podmazujući ih maslacem prilikom okretanja.
Boljarske palačinke poslužite sa lepim i kvalitetnim medom.