Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Grisine»Grisine sa makom

Grisine sa makom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Grisine sa makom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
12
"Ove neobične grisine sa makom su dobra varijanta za grickanjem uz različita vina, namaze i salate"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 200 g, belo pšenično
  • brašno - 100 g, kukuruzno
  • kvasac - 15 g, živi
  • sveže mleko - 200 ml
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike + za premazivanje ruku
  • so - 1 kašičica, ravna
  • šećer - 1 kašičica
  • seme maka - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Istopite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Ostavite da se aktivira na 10 minuta.

2. U posudi pomešajte dve vrste brašna, seme maka i so. Napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem i maslinovim uljem.

3. Umesite glatko testo. Ako vam je meko, prosejte brašno, a ako postane tvrdo sipajte malo mleka i mesite dok ne prestane da vam se lepi.

Tečnosti je uglavnom više, zato što kukurzno brašno upija dosta, ali ipak zavisi i od marke i vrste koju koristite. Ja koristim kukuruzno brašno u kome je kukuruz pre mlevenja prošao termičku obradu - ovo se odražava na ukus, kvalitet i sposobnost da upije tečnosti.

4. Od tečnosti oblikujte tanke fitinje i poređajte ih u dve tepsije obložene papirom za pečenje. Grisine premažite vodom i ostavite na toplom na 30-40 minuta.

5. Domaće slane štapiće pecite u rerni zagrejanoj na 190°C 12-15 minuta ili dok se ne dobije lagana zlatkasta boja.

Kada se ohlade grisine sa makom su gotove za grickanje.

Koristite ih za društvo uz različito meze, namaze, salate i umake.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: