Način pripreme
1. Istopite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Ostavite da se aktivira na 10 minuta.
2. U posudi pomešajte dve vrste brašna, seme maka i so. Napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem i maslinovim uljem.
3. Umesite glatko testo. Ako vam je meko, prosejte brašno, a ako postane tvrdo sipajte malo mleka i mesite dok ne prestane da vam se lepi.
Tečnosti je uglavnom više, zato što kukurzno brašno upija dosta, ali ipak zavisi i od marke i vrste koju koristite. Ja koristim kukuruzno brašno u kome je kukuruz pre mlevenja prošao termičku obradu - ovo se odražava na ukus, kvalitet i sposobnost da upije tečnosti.
4. Od tečnosti oblikujte tanke fitinje i poređajte ih u dve tepsije obložene papirom za pečenje. Grisine premažite vodom i ostavite na toplom na 30-40 minuta.
5. Domaće slane štapiće pecite u rerni zagrejanoj na 190°C 12-15 minuta ili dok se ne dobije lagana zlatkasta boja.
Kada se ohlade grisine sa makom su gotove za grickanje.
Koristite ih za društvo uz različito meze, namaze, salate i umake.
Prijatno!