Način pripreme
Šerpu srednje veličine stavite na umerenu vatru, dodajte supenu kašiku maslinovog ulja. Kada se zagreje, dodajte šalot i kuvajte dok ne postane poluprovidan otprilike 2 do 3 minute.
Dodajte beli luk i mešajte dok ne počne da miriše, otprilike 1 minut. Nakon toga dodajte konzervu paradajza u kockicama i pomešajte pardajz pire zajedno sa mlevenom harisom i otprilike 1 kašičicom soli.
Dobro umutite i ostavite da se krčka bez poklopca dok se lagano ne zgusti, otprilike 20 minuta.
U međuvremenu napravite ćufte. U velikoj posudi pomešajte jagnjetinu, harisu u prahu, mleveno meso, mentu, peršun, mleveni šalot, mlevene čenove belog luka, mrvice hleba, jaje, so i koru limuna. Pomešajte sve zajedno.
Pomoću kašike za sladoled № 20 ili veće napravite ćufte i rukom oblikujte u veličinu koja vam se dopada. Stavite ih na list papira za pečenje ili pergament papira. Zagrejte nekoliko kašičica maslaca u tiganju, stavljenih na umereno jaku vatru.
Stavite ćufte u porcijama dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana, otprilike 1 do 2 minuta. Odmah ih prebacite u šerpu sa paradajz sosem.
Nastavite sa ovim koracima dok ne propržite sve ćufte. Kuvajte ćufte u paradajz sosu 10 minuta.
Održavajte ćufte da budu tople tako što smanjite toplotu da bude veoma niska i pokrijete šerpu.
Servirajte ove arapske jagnjeće ćufte sa harisom i kao predjelo i uživajte!