Arapske ćufte

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578941k219
Arapske ćufte
Fotografije: Ivelina
1 / 3
01/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Arapska kuhinja je bogata raznovrsnim ukusima koje obožavamo"

Potrebni sastojci

  • Za sos
  • šalot - 1 mleven
  • beli luk - 1 čen
  • paradajzi - 400 g, kutija
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • harisa - 1 kašičica, mlevena
  • so
  • Za ćufte
  • jagnjeće meso - 1 kg, mleveno
  • harisa - 1 1/2 kašičice, u prahu, mlevena
  • menta - 2 supene kašike, sitno iseckana
  • peršun - 2 supene kašike, svež ili suv
  • šalot - 1 mali, mleven
  • beli luk - 2 čena, mleveni
  • hleb - 3 supene kašike, mrve ili prezle
  • jaja - 1 veliko
  • so - 1 1/2 kašičice
  • kora limuna - izrendana od 1/2
* merne jedinice

Način pripreme

Šerpu srednje veličine stavite na umerenu vatru, dodajte supenu kašiku maslinovog ulja. Kada se zagreje, dodajte šalot i kuvajte dok ne postane poluprovidan otprilike 2 do 3 minute.

Dodajte beli luk i mešajte dok ne počne da miriše, otprilike 1 minut. Nakon toga dodajte konzervu paradajza u kockicama i pomešajte pardajz pire zajedno sa mlevenom harisom i otprilike 1 kašičicom soli.

Dobro umutite i ostavite da se krčka bez poklopca dok se lagano ne zgusti, otprilike 20 minuta.

U međuvremenu napravite ćufte. U velikoj posudi pomešajte jagnjetinu, harisu u prahu, mleveno meso, mentu, peršun, mleveni šalot, mlevene čenove belog luka, mrvice hleba, jaje, so i koru limuna. Pomešajte sve zajedno.

Pomoću kašike za sladoled № 20 ili veće napravite ćufte i rukom oblikujte u veličinu koja vam se dopada. Stavite ih na list papira za pečenje ili pergament papira. Zagrejte nekoliko kašičica maslaca u tiganju, stavljenih na umereno jaku vatru.

Stavite ćufte u porcijama dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana, otprilike 1 do 2 minuta. Odmah ih prebacite u šerpu sa paradajz sosem.

Nastavite sa ovim koracima dok ne propržite sve ćufte. Kuvajte ćufte u paradajz sosu 10 minuta.

Održavajte ćufte da budu tople tako što smanjite toplotu da bude veoma niska i pokrijete šerpu.

Servirajte ove arapske jagnjeće ćufte sa harisom i kao predjelo i uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: