Način pripreme
Salata sa algama Vakame je ukusna i zdrava, ima izraženu aromu mora zahvaljujući algama i zbog toga se kombinuje i sjajno dopunjuje sa ribom, a mogu da se stave i morski plodovi.
Soja sosem, susamom i susamovim uljem salati sa ribom dajemo i azijski priukus za još raskoši.
Za početak treba da hidrirate u vodi sušene alge. 5 grama Vakame je preporučujuća dnevna doza za 1 osobu koja mu dostavlja dragocene vitamine, minerale i mikroelemetne, veoma korisne za zdravlje. Ne znam da li je prikladno da se predozira ova gramaža, ali tako piše na pakovanjima algi vakame koje kupujem.
Za 10-15 minuta alge će biti gotove i kao da su oživele. Procede se i dobro iscede od vode.
U posudi se pomešaju sveži listovi rukole i valerijane zajedno sa algama, orašastim plodovima i bundevinim semenom.
Začinjavaju se dresingom napravljenim od pomešanog soja sosa sa susamovim uljem ili maslinovim uljem i sirćetom. Lično ja ne dodajem, zato što soja sos daje pravu notu slanoće.
Prebacuje se u tanjir ili posudu za salate, stavlja se čeri paradajz, palamida ili tuna i posipaju se susamom.
Prijatno!
Komentari