Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Artičoka na rimski način sa limunom i belim vinom

Artičoka na rimski način sa limunom i belim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78316k954
Artičoka na rimski način sa limunom i belim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
02/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Citrusne notice limuna će uneti jednu veoma prijatnu svežinu u ovo jelo sa artičokom"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 4 komada, sa drškom
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 35 ml
  • belo vino - 100 ml
  • limunovi - 1 komad
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • menta - 1 supena kašika, iseckana, sveža
  • so - 4 prstohvata
  • bujon od povrća - oko 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite veliku posudu sa vodom u koju ste ucedili polovinu limuna.

2. Očistite artičoku od nekliko slojeva spoljašnjih tvrdih listova, otkinite drške do 4-5 cm i ogulite i njih od spoljašnjeg tamnijeg zelenog sloja. Takođe, ogulite odsečene delove drški i stavite u vodu sa limunom zajedno sa celim artičokama.

3. Vadite jedno po jedno povrće i izdubite rupu u unutrašnjosti, nakon toga ponovo potopite u vodu da ne bi preterano potamnelo. Ukoliko je artičoka mnogo stegnuta, koristite širok nož tako što ga zabodete u dubinu i zavrtite nekoliko puta.

4. Sitno iseckajte istruganu unutrašnjost, odsečene drške i 1 čen belog luka. Pospite ih solju, s 20 ml maslinovog ulja i dve kašike sveže ceđenog soka od ostale polovine limuna. Dodajte i svež peršun i mentu i izmešajte.

5. Ovim nadevom napunite artičoke i stavite ih u tesnu i visoku kaserolu u koju ste prethodno sipali ostalo maslinovo ulje. Artičoka treba da bude uspravna sa drškama okrenutim ka gore i rezom sa nadevom odozdo.

6. U šerpicu ubacite isečen drugi čen belog luka i stavite na umerenu vatru na dve minute. Tako ćete aromatizovati maslinovo ulje.

7. Sipajte vino i bujon i pokrijte mokrim slojem pergamentskog papira. Tako kuvajte 20-30 minuta, u zavisnosti od veličine artičoke.

Tečnost ne treba da pokriva povrće, zbog toga ako treba nemojte stavljati svo vino i bujon.

Za još delikatniji ukus možete da kuvate na pari tako što za tečnost koristite isti odnos bujona/vina.

Na kraju kuvanja redukovana tečnost služi za sos.

8. Poslužite artičoku na rimski način sa limunom i belim vinom, tako što je servirate u istoj poziciji - uspravnu i posutu solju. Po želji ispod nje možete da stavite krišku prepečenog hleba.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: