Način pripreme
Prhkim testom nazivamo testo sa maslacem od kojeg pravimo kore za kiš, tart, tartalete ili keksiće sa maslacem. Ovo testo naziva se još i peščano ili sipkavo testo.
Kada se ispeče, ono postaje sipkavo i topi se u ustima, a odatle potiče i njegovo ime - peščano.
Takvo testo od maslaca može da se napravi na nekoliko različitih načina - sa jajima ili bez, sa sredstvom za dizanje testa ili bez, i sa tečnošću poput vode ili mleka ili bez tečnosti (u slučaju da se dodaje, uvek bude veoma malo). Takođe, u zavisnosti od recepta po kojem pravimo, dodajemo šećer ili so.
U ovom slučaju vam predstavljam recept za slatko prhko testo koje će posluži kao osnova za tart.
Prosejemo brašno u posudu i pomešamo sa šećerom u prahu.
U njih iseckamo hladni i tvrdi maslac u komadićima i trljamo prstima dok se ne dobiju mrve.
Dodajemo žumanca i veoma malo mleka i objedinjavamo u testo. Ono izgleda blago ronljivo i veoma prijatno.
Da bismo dobili peščani efekat u našem pecivu, prethodno treba da ohladimo testo. Ovo će pomoći i u kasnijem lakšem radu sa njim.
Nakon što pokrijemo kalup razvijenim tankim testom, ponovo stavljamo u frižider ili zamrzivač na 30 minuta ili u zamrzivač - 15 minuta.
Postoje i opcije da se deo testa izrenda na krem ili nadev kolača i tako prilikom pečenja dobijamo još veći peščani efekat.
Peciva od testa od maslaca su uvek fina i potrebno im je ne više od 15 minuta u rerni na temperaturi od 180°C.
Kod nekih kiševa ili tarta može da postoji i ponovno pečenje zajedno sa nadevom koji je sadržan, zbog toga treba imati u vidu da vreme pečenja ne pređe više od 5-10 minuta. Ipak zavisi i od debljine i sloja testa sa maslacem.
Napravite neobične i ukusne kolače sa ovim prhkim testom.
Srećno!