Način pripreme
1. Prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte blago zagrejanu vodu, so, ulje i sirće.
2. Stavljajte malo po malo brašna po zidovima udubljenja u unutrašnjost i mešajte dok se tečnost u potpunosti ne usvoji.
3. Testo koje je još hrapavo prebacite na nabrašnjenu radnu površinu. Mesite dok se ne dostigne glatkoća i elasičnost i posipajte brašnom ukoliko je potrebno.
Treba da postane meko, glatko i prijatno na dodir.
Jedno takvo testo bez sredstava za narastanje je odgovarajuće za razvijanje kora za pitu, za prlenke, pljosnate beskvasne hlebove, tanko testo za picu i drugo.
Pre nego što pristupite oblikovanju, umešeno testo ostavite da odmori barem na 15 minuta, pokriveno krpom ili folijom ili blago premazano uljem da se ne bi odozgo sušilo i hvatalo koricu.
Ukoliko vam je potrebno mekše testo za penjurliju, hleb, mekike, pogače, bez problema možete dodati i sredstvo za dizanje poput praška za pecivo, i čak kvasac u posno testo, iako o njemu postoje sporovi da li je postan.
Neslaganja dolaze odatle što je on sastavljen od kvascnih gljivica koje su žive. Ali treba da se zna da su to samo gljivice koje su biljnog, a ne životinjskog porekla.
Komentari