Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Namaz»Salsa od zelenog paradajza (Salsa Verde)

Salsa od zelenog paradajza (Salsa Verde)

Potrebitel#241258Potrebitel#241258
Početnik
81341
Salsa od zelenog paradajza (Salsa Verde)
Fotografije: Potrebitel#241258
2 / 5
07/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Neverovatno ukusna salsa od zelenog paradajza, koja odgovara kao prilog uz meso i ribu, a zbog čega ne i kao ukusna dopuna domaće tortilje"

Potrebni sastojci

  • zeleni paradajz - 6 komada
  • zelena paprika - 2 komada
  • ljuta paprika - 2 komad, Halapenjo
  • beli luk - 5 - 6 čena + 2 dodatno
  • crni luk - 1 ne baš velika glavica
  • šećer - 1 kašičica
  • kumin - 1/2 kašičice
  • korijander - 1/2 kašičice, mleveni
  • so - po ukusu
  • peršun - obilna količina
  • limeta - ili limun
* merne jedinice

Način pripreme

Originalni recept za Salsa Verde je meksički i koristi tomatilo, vrsta fizalisa (Tomato Amarylla) sa malim zelenim plodovima, koji se široko koristi u meksičkoj kuhinji. Paradajz naravno nemamo kod nas, ali ga uspešno možete zameniti zelenim paradajzom.

Postoji i evropska verzija Salsa Verde, ali zahteva mnogo konkretnije proizvode poput kapara, inćuna itd.

Oprano i osušeno povrće rasporedite u tepsiju prekrivenu aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje. Paradajz malo isecite u krst na dnu, oljuštite gornju koru luka, ali ne ljuštite beli luk (ostavite dva čena za kasnije), obe vrste paprike ostavite sa peteljkama i semenkama, tako da postanu mirisnije. Pecite sve u jakoj rerni dok kora paradajza ne porumeni i luk ne omekša. Uklonite beli luk ranije, ne dozvolite da se osuši, kao i paprike ako mislite da su se ispekle.

Ostavite povrće da se ohladi. Pažljivo uklonite ljusku paradajza, oljuštite i očistite paprike od semenki i ljuske, ako volite začinjenu hranu, ostavite ljutu papričicu (ako imate Halapenjo, koristite je za autentičniji meksički ukus) sa semenkama, luk i beli luk takođe oljuštite. Svo povrće sitno iseckajte ili sameljite u blenderu na kratko vreme, ali ne bi trebalo da postane pire.

Iscedite dva čena belog luka i dodajte ih u smesu. Ako ne želite tako intenzivan ukus belog luka, izostavite ih. Ukus i aroma pečenog belog luka su mnogo mekši.

Začinite i dodajte so i sok od limete ili limuna po ukusu. Obilno pospite seckanim peršunom.

Ovaj pikantni namaz ili umak je vrlo pogodan prilog za meso sa roštilja, mesne prerađevine, ribu. Idealan je dodatak tortiljama i takosima. Pojedite krišku integralnog hleba u društvu nekoliko lepih maslina i čašom vina.

U nekim varijantama Salsa Verde-a, maslinovo ulje je takođe prisutno u sastojcima. Nećete pogrešiti ako ga stavite, ali možda neće biti po vašem ukusu.

Salsa Verde je pikantna, ali ima nežnu i eteričnu teksturu upravo zato što ne sadrži masnoće, orašaste plodove i mlečne proizvode.

Nakon nekoliko sati stajanja, oslobađa se tečnost koju nemojte uklanjati. U njoj je dosta ukusa i arome začina, pa samo promešajte dok se struktura salse ne homogenizuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: