Način pripreme
Jagode se očiste i samelju zajedno sa šećerom i sirom kvark. U nedostatku kvarka može da se zamni rikotom.
Količina šećera može da varira u zavisnoti od toga koliko su slatke jagode ili ukratko - ako koristite voće u njihovoj sezoni, kada je najukusnije i slatko, onda možete malo da smanjite količinu šećera.
Želatin se stavlja u posudu sa hladnom vodom da se hidrira na 2-3 minute. Za to vreme voda se blago zagreje do 60-70 stepeni i u nju se stavljaju nabubreli, hidrirani listovi želatina, dobro oceđeni. Izmeša se.
Prozračna smesa od želatina se sipa u jagode, lepo se izmeša i stavlja se u frižider da se stegne na 30 minuta ili dok ne postane vazdušasta, stegnuta konzistencija slična pavlaci (ni čvrsta, ni tečna).
Pavlaka se umuti u vazdušasti sneg i dodaje se u smesu od jagoda sporim pokretima špatule kako bi sačuvala svoj obim.
Ovde je trenutak da vam dam savet - ako se smesa sa jagodama stegnula više od željenog, onda i nju umutite mikserom kako bi postala kremasta i kako bi je pavlaka bolje usvojila.
Tako gotov mus može direktno da se sipa na kore vaše torte i da se stavi u frižider da se stegne na 4 sata.
Ovaj mus od jagoda za tortu je mekan, vazdušast, nežan i lagan. Za njegov ukus - ostavljam iznenađenje za vas. Po meni je raskošan.
Odgovarajuć i za serviranje u čašicama kao samostalan desert.