Način pripreme
U šerpi pomešamo 1 šolju svežeg mleka, 1 šolju vode, 65 g kravljeg maslaca, 1 supenu kašiku šećera i prstohvat soli. Ostavljamo da provri.
Skidamo sa ringle i dodajemo 2 šolje brašna. Lepo izmešamo i vraćamo ponovo na ringlu na 2-3 minute uz neprestano mešanje dok smesa ne počne da se odvaja od zidova posude.
Ostavljamo da se malo ohladi i dodajemo 6 jaja jedno po jedno. Nakon svakog jajeta dobro izmešamo kuvano testo.
U tepsiji sa papirom za pečenje pravimo kalupčiće. Jedne okrugle, druge duguljaste. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-25 minuta.
Pre nego što ih izvadimo iz rerne, ostavljamo ih na 5 minuta unutra sa blago otvorenim vratima. Kada se ohlade, punimo ih kremom.
Za pečurke - čokoladni krem:
U posudi umutimo pavlaku (iznad 32% masti) dok ne postane polugusto. Dodajemo jedno za drugim brašno, tečnu čokoladu i meki maslac. Mutimo dok se ne dobije sipav krem.
Za panjiće - krem Pastičera:
U šerpi na slaboj vatri zagrevamo 500 ml svežeg mleka, šećer i vanilin šećer.
U posudici umutimo 2 jaja, 2 žumanca i 50 g kukuruznog skroba, istopljenog u 50 ml mleka.
U tankom mlazu dodajemo smesu u vruće mleko, uz neprestano mešanje. Kuvamo dok se poslastičarski krem ne zgusti.
Kremove stavljamo u kesice (špriceve), isečemo ugao i punimo eklere. Na pečurkama odozdo pravimo otvor, tako da može da se stavi panjić.
Panjić umačemo u tečnu čokoladu i stavljamo u pečurku. Stavljamo ih na papir za pečenje i posipamo šećerom u prahu i kakaom.
Ja sam napravila i crveni šećer u prahu poslastičarskom bojom.
Serviranje Eklera Pečuraka sa dve vrste krema je po vašem izboru.