Način pripreme
Šešir Zhengialov je tradicionalno jelo iz Jermenije - tačnije iz oblasti Arcah gde se njime čašćavaju gosti i turisti u planinskim selima.
Njegov naziv znači hleb sa zelenim biljkama/prolećnim zelenišem.
Predstavlja tanko razvijeno testo koje se puni i zatvara iseckanim i začinjenim zelenišem - od 10 do 25 vrsta zelenog lisnatog povrća kojeg ima u izobilju tokom proleća.
U ovom slučaju recept spremamo sa 12 vrsta zelenih biljki: zelje, spanać, kiseljak, blitva, peršun, mirođija, mladi luk, divlja nana, zvezdica, rukola, listovi maslačka, povetica i 2 glavice starog luka koje lepo operemo, posušimo i sitno iseckamo. Sipamo ga u veoma duboku posudu/lavor, odgovarajuć za mešanje, i začinimo solju (u ovom slučaju himalajska so), alevom paprikom, crnim biberom i nerafinisanim suncokretovim uljem - šarlanom.
Važno je da zeleno lisnato povrće ima neutralniji ukus i da je u jednakim porcijama, a ono sa jače izraženim ukusnom da dodajemo u manjim količinama.
Umesimo najobičnije testo od 3 šolje (od 300 ml) tipskog brašna, otprilike 1 šolju vode, 2 ravne kašičice himalajske soli, 1 supenu kašiku suncokretovog ulja - šarlana i ostavljamo ga sa strane da odmori.
Nakon toga ga delimo na 5 lopti. Uzimamo jednu, posipamo brašnom i razvijamo veoma tanko. Sipamo na listove 1/5 bogatog zelenog nadeva i počinjemo da zatvaramo pogaču, pričvršćujući oba kraja. Od velikog značaja je da bude dobro zatvorena bez ijedne rupice, s obzirom na to da ovo ne bi zasmetalo prilikom pečenja.
Okrećemo elipsovidnu pogaču sa zatvorenim delom odozdo, posipamo s malo brašna i pažljivo razvijamo oklagijom tako da se dobije ravnomerno pljosnata.
Prlenku pečemo ispod sača ili na suvom tiganju bez masti.
Važno je da stavimo svaku pogaču da se peče prvo sa zatvorenim delom na dole i kada testo dobije svetlo smeđe mrlje i prijatnu boju, svojstvenu jermenskom hlebu lavaš, okrećemo i pečemo i sa druge strane.
U početku pogače izgledaju tvrde, ali posle kada se ohlade, omeknu i budu još ukusnije, zahvaljujući sočnom zelenom nadevu.
Po želji još dok su tople rasečemo ih i u džepić kod zelenog nadeva ubacujemo male komadiće maslaca za još bogatij ukus.
Jedan autentičan recept iz jemenske oblasti Arcah na Kavkazu koju sa lakoćom možemo da spremimo i kod nas.
Po želji Šešir Zhengialov - jermenski hleb sa prolećnim zelenišem poslužujemo sa taratorom ili ajranom.
Neobično ukusno!