Način pripreme
Prosejte brašno i pomešajte sa šećerom i solju. U posudu sipajte 250 ml vode, 230 g brašna i kvasca, dobro promešajte i ostavite na oko 4 sata pokrivene.
Posle dodajte kvasac u posudu sa brašno i mesite, dodajte drugih 100 ml vode. Treba da dobijete lepljivo testo, mesite ga oko 10-15 minuta dok ne dobijete meko i elastično testo. Ostavite pokriveno da nadođe dok se ne utrostuči.
Posle napravite smesu od brašna i vode na vatri dok se ne zgusne.
Nadošlo testo stavite u namazan pleh, razvucite po plehu i prstima pravite brazde, ponovo nadolazi oko 20-30 minuta, napravite ponovo brazde prstima da ne nestanu, namažite smesom od brašna uz pomoć brašna, nemojte pritiskati.
Ostavite da nadođe još oko 20-30 minuta. Pecite u ugrejanoj rerni oko 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
*Po želji nakon što ispečete hleb, namažite ga maslacem, pospite začinima po izboru, na primer bugarskim lukom.