Način pripreme
Čili kon keso (čili sa sirom) je meksički načos sos, koji se takođe priprema u nekim državama Amerike.
Postoje razlike u pripremi, poput činjenice da se u Meksiku čili kon keso ponekad služi kao zasebno jelo, osim što je društvo za hrskavi čips od tortilje. Naravno, tu su i dodatni proizvodi uključeni u sastav, kao i dodatno pečenje u rerni uz posipanje sirom.
A kad smo već kod sireva, uveravamo vas da se umesto meksičkih u mešavini mogu koristiti zamene poput gaude, čedra ili ementalera.
Priprema osnovnog sosa čili kon keso je jednostavna.
Ogulite paradajz, narendajte ga i pržite u dubokom tiganju na ulju sa belim lukom i seckanom ljutom paprikom. Ne bi trebalo da se dugo prži ili bi vatra trebalo da bude jaka da bi čili i halapenjo ostali malo hrskavi.
Dodajte skrob ili brašno i mešajte jedan minut.
Sipajte mleko uz snažno mešanje i dodajte narendane sireve. Dodajte malo soli i kratko promešajte dok se sirevi savršeno ne istope i dok sos ne postane gust i sjajan.
Čili kon keso se služi i topao i hladan uz hrskavi načos.
Prijatno!