Način pripreme
Boraniju operite veoma dobro i odsecite vrhove.
Naseckajte je na srednje velike komade.
Postavite je u šerpu sa rešetkom za kuvanje na pari, napunite donji deo šerpe sa 2 litra vode i ubacite krupno naseckana 3 čena belog luka.
Kuvajte boraniju 1 sat pod poklopcem.
Kada se boranija skuva, sipajte je u cediljku da se ocedi.
Peršun operite veoma dobro i očistite ga od drški.
Naseckajte ga na krupno i ubacite u vok tiganj.
Prelijte suljem i dinstajte 3 minuta na jakoj vatri, a nakon toka dodajte oceđenu boraniju.
Promešajte vrlo dobro i pržite 5 minuta uz stalno mešanje, pa sklonite sa vatre i posolite.
5 čenova belog luka očistite i sitno naseckajte, pa ih ubacite u boraniju i dobro promešajte.
Maslac istopite na drednjoj temperaturi i dodajte mu alevu papriku i sumak.
Promešajte veoma dobro i pržite oko minut sve zajedno i zatim skinite tiganj sa boranijom sa vatre.
Smesu sipajte preko boranije.
Boraniju na turski način dobro promešajte i ostavite da se ohladi.