Način pripreme
Danas predstavljam jednostavan i unikatno ukusan recept za rolat od tikvica kog sam nazvala Meze baštovana, odgovarajuć i za radni dan i za praznik.
Unikatan ukus upravo ubranih tikvica i sveže aromatične mirođije. Paprike su takođe domaće, prethodno ispečene na vatri.
Da pristupimo pripremanju.
Izrendamo tikvice na krupno rende i posolimo 1 kašičicom soli, izmešamo i ostavljamo sa strane na 5 minuta kako bi se ocedile.
U međuvremenu umutimo 4 jaja, posolimo s malo soli i 1/2 kašičice crnog bibera.
Dodajemo 4 supene kašike brašna u smesu i mirođiju usitnimo na male komadiće i dodajemo u smesu od jaja.
Pažljivo ocedimo tikvice i dodajemo u već gotovu smesu.
Lepo mešamo dok se ne dobije homogena smesa.
U tepsiju 40/30 stavljamo papir za pečenje i raspoređujemo smesu dok se ne dobije kora od otprilike 1 cm.
Pečemo 20 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni.
Pristupamo pripremanju nadeva za naš ukusni rolat od tikvica.
U srednje velikoj posudi pomešamo 400 g kačkavalja, pola vezice mirođije, 140 g topljenog sira i dve supene kašike pavlake i mešamo dok se ne dobije homogena smesa.
Za ljubitelje ukusa belog luka po želji može da se doda 1 čen belog luka u smesu za nadev.
Vadimo ukusni slani rolat iz rerne i dok je još vruć, obilno premazujemo smesom od sira i prethodno isečene pečene paprike ređamo u ivice.
Ja sam nazmenično slagala jedan red sireva i jedan red pečenih paprika.
Uvijamo rolat i kada se ohladi, ostavljamo u frižideru da se stegne na otprilike 2 sata.
Jelo je odgovarajuće kako za doručak, tako i za ručak i večeru. Zaista univerzalan recept.
Moji gosti su ostali oduševljeni ovim predjelom sa tikvicama.
Poželela sam da ponovim meze baštovana.