Način pripreme
Pripremamo raskošnu prolećnu salatu u ovih nekoliko koraka:
Skuvamo 250 grama kuskusa u 1 litri vode, posoljenoj himalajskom solju i dodatim šarlanom - suncokretovim uljem. Nakon toga ga isperemo u đevđiru pod hladnom vodom i pažljivo ocedimo.
Kuskus sipamo u veliku posudu, odgovarajuću za mešanje i u nju dodajemo ostale sastojke: 1 šolju sitno iseckanog kiselog kupusa, ½ vezice mladog luka, 1 šaku listova rukole, 1 šaku listova peršuna i ½ izrendane glavice crvene cvekle.
Odsečemo stabljike i dobro operemo 10-12 srednje velikih listova zelja. Isečemo ih i zalivamo ih vrućom vodom (ključalom) zagrejanom u električnom termo bokalu. Nakon nekoliko minuta ih procedimo i seckamo na još sitnije, da bismo ih dodali u salatu sa kuskusom.
Salatu začinimo po ukusu sveže ceđenim limunovim sokom, sirćetom balzamiko (beli balzamiko začin za salate), jabukovim sirćetom, mlevenim crnim biberom, finom himalajskom solju i šarlanom (nerafinisano hladno ceđeno suncokretovo ulje).
U bokal pasatora ili staklenu teglicu sipamo 2 pune supene kašike tahinija od susama, 1/3 ravne kašičice himalajske soli, prstohvat mlevenog crnog bibera i oko 1/3 šoljice vode. Pasiramo dok se ne dobije nežna glatka konzistencija tahini dresinga. Dodajemo ga u salatu sa kiselim kupusom i lepo izmešamo.
Sezonsku roze kuskus salatu sa zeljem i kiselim kupusom poslužujemo po želji oblikovanu prstenom i ukrašenu prolećnim cvećem. Odgovarajuća je za post.
Neobično ukusno!