Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Falafel ćufte sa cveklom i garam masalom

Falafel ćufte sa cveklom i garam masalom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Falafel ćufte sa cveklom i garam masalom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
14/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
13
"Prebacite se u orijentalnu atmosferu jednim raskošnim falafel ćufticama"

Potrebni sastojci

  • leblebije - 1 i ½ šolje (od 250 ml), prethodno skuvana
  • kukuruzno brašno - 5 supenih kašika, punih
  • cvekla - ½ male glavice
  • luk - 1 mala glavica
  • beli luk - 1 čen
  • soda bikarbona - ½ ravne kašičice
  • susam - ½ supene kašike
  • peršun - 1 šaka, listovi
  • himalajska so - 2/3 kašičice, ravne
  • garam masala - 3 prstohvata
  • kumin - ½ ravne kašičice
  • đumbir - 3 prstohvata, u prahu
  • crni biber - 3 prstohvata, mleveni
  • aleva paprika - ½ ravne kašičice
  • smeđi šećer - 3 prstohvata, Demerara
  • šarlan - 2 supene kašike + za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu stavljamo sastojke za falafele.

Pomešamo 1 i ½ šolju prethodno skuvane leblebije (izmerene u čaši od 250 ml), izrendanu polovinu male crvene cvekle, sitno iseckane, 1 malu glavicu starog luka, 1 čen belog luka i 1 šaku listova peršuna.

Začinimo s 3 prstohvata garam masale, ½ ravne kašičice kumina, 3 prstohvata đumbira u prahu, 3 prstohvata mlevenog crnog bibera, ½ ravne kašičice aleve paprike, 2/3 ravne kašičice fine himalajske soli, 3 prstohvata smeđeg šećera u kristalima Demerara i 2 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje).

Izmešamo sastojke i pasiramo ih moćnim pasatorom dok se ne dobije zasićena ciklama blago granulasta konzistencija - krupno mleveno.

Dodajemo 5 punih supenih kašika kukuruznog brašna i pola supene kašike susama. Mešamo rukom roze testo i od njega oblikujemo 13-14 komada falafel ćufti srednje veličine.

U keramičkom tiganju sa nelepljivim premazom zagrevamo 3 supene kašike šarlana. Pržimo orijentalne ćufte falafele sa obe strane dok se ne dobije tamno zlatkasta boja. Po želji mogu da budu pripremljene u rerni - na papiru za pečenje za još zdraviju varijantu.

Poslužujemo ih poređane na poslužavnik ili u jelu, po želji prelivene sosem od tahinija i belog luka.

Neobično ukusne netradicionalne falafel ćufte sa cveklom i garam masalom, koje nose aromu orijenta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: