Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Filet lososa na podlozi od kinoe

Filet lososa na podlozi od kinoe

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Filet lososa na podlozi od kinoe
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
38 min.
Ukupno
56 min.
Porcije
4
"Losos je riba kojoj uvek možete da se okrenete i nikada nećete pogrešiti"

Potrebni sastojci

  • losos - 600 g, filet sa kožom
  • beli biber - 4 prstohvata
  • so - 4 prstohvata
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike
  • Za podlogu od kinoe
  • kinoa - 180 g
  • maslinovo ulje - 85 g
  • luk - 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • šampinjoni - 100 g
  • pečurke - 140 g, bukovače
  • voda - 450 ml
  • belo vino - 100 ml
  • ruzmarin - 2 struka, svež
  • lovorov list - 1 komad
  • Još
  • limun - za garniranje
  • zelena salata - po ukusu
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • crni biber - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kinou operite pod mlazom vode i lepo je ocedite.

Iseckajte luk i beli luk i propržite ih na maslinovom ulju zagrejanom na umerenoj vatri.

Dodajte očićene i iseckane obe vrste pečuraka (bukovače i šampinjoni), lovorov list i iseckane listiće grančica ruzmarina. Dinstajte 10 minuta.

Stavite kinou, so, vino, a nakon minuta sipajte i vodu. Kuvajte poklopljeno 18 minuta na umerenoj vatri. Tečnost treba u potpunosti da se upije, zbog toga ukoliko je potrebno na kraju malo pojačajte vatru i skinite poklopac sa šerpe.

Dok se kuva kinoa za našu podlogu, pripremite lososa.

Očistite ga od kostiju, ukoliko ih ima i istrljajte belim biberom i s malo soli.

Zagrejte tiganj s nelepljivim dnom i jednom, dve kašike maslinovog ulja.

Zapecite riblje filete sa strane kože 2-3 minuta ili dok ne postane zlatkasta i hrskava, nakon toga okrenite i pecite dok ne postane zlatkasto i sa druge strane. Stepen pečenja je prema ukusu, a vreme zavisi i do debljine fileta lososa. Ja volim deblje filete kako bi ostali sočni. Kratko pečem na jakoj vatri i iznutra ostaje blago rozikasto, ali nije sirovo.

Rasporedite raskošnu kinou sa pečurkama na oval za serviranje, pospite s malo crnog bibera i odozgo stavite filet pečene ribe.

Garnirajte kriškicama limuna i svežom salatom i poslužite dok je riba topla.

Pečurke sjajno idu uz svaku ribu, iako smo navikli da ih više kombinujemo sa mesom. One čine da se ukus ribe više izdvaja. U kombinaciji sa kinoom ispada interesantno, zdravije i veoma prijatno.

Filet lososa na podlozi od kinoe je veoma ukusno jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: