Način pripreme
Kinou operite pod mlazom vode i lepo je ocedite.
Iseckajte luk i beli luk i propržite ih na maslinovom ulju zagrejanom na umerenoj vatri.
Dodajte očićene i iseckane obe vrste pečuraka (bukovače i šampinjoni), lovorov list i iseckane listiće grančica ruzmarina. Dinstajte 10 minuta.
Stavite kinou, so, vino, a nakon minuta sipajte i vodu. Kuvajte poklopljeno 18 minuta na umerenoj vatri. Tečnost treba u potpunosti da se upije, zbog toga ukoliko je potrebno na kraju malo pojačajte vatru i skinite poklopac sa šerpe.
Dok se kuva kinoa za našu podlogu, pripremite lososa.
Očistite ga od kostiju, ukoliko ih ima i istrljajte belim biberom i s malo soli.
Zagrejte tiganj s nelepljivim dnom i jednom, dve kašike maslinovog ulja.
Zapecite riblje filete sa strane kože 2-3 minuta ili dok ne postane zlatkasta i hrskava, nakon toga okrenite i pecite dok ne postane zlatkasto i sa druge strane. Stepen pečenja je prema ukusu, a vreme zavisi i do debljine fileta lososa. Ja volim deblje filete kako bi ostali sočni. Kratko pečem na jakoj vatri i iznutra ostaje blago rozikasto, ali nije sirovo.
Rasporedite raskošnu kinou sa pečurkama na oval za serviranje, pospite s malo crnog bibera i odozgo stavite filet pečene ribe.
Garnirajte kriškicama limuna i svežom salatom i poslužite dok je riba topla.
Pečurke sjajno idu uz svaku ribu, iako smo navikli da ih više kombinujemo sa mesom. One čine da se ukus ribe više izdvaja. U kombinaciji sa kinoom ispada interesantno, zdravije i veoma prijatno.
Filet lososa na podlozi od kinoe je veoma ukusno jelo.