Način pripreme
Tikvice se operu, očiste sa oba kraja i izrendaju se na krupno rende. Stavljaju se u cediljku iznad posude, posole se, promešaju se i prekrivaju se folijom i ostavljaju se na jednu noć da se lepo iscede.
Budući da nisam imala mogućnost prethodno veče, zato sam nakon što sam ih izrendala, stavila ih u centrifugu za povrće, zavrtela sam nekoliko puta i one su bile potpuno suve i pogodne za posao.
Stavljaju se u veliku posudu i iznad njih se izrenda Halumi sir na krupno rende, iseckani mladi luk, mirođija, peršun, divlja nana, menta, malo soli i sveže mleveni biber. Promeša se. Dodaju se jaja, brašno, prezle, prašak za pecivo.
Dobro se pomeša i ukoliko je smesa još uvek previše vlžana, dodaje se još malo prezli, ukoliko je, respektivno, suvlja dodaje se malo svežeg mleka, ali veoma pažljivo, kašika po kašika, tako što se proceni vlažnost smese.
Kašikom za sladoled se zagrabi otprilike 5 cm i ćuftice se stavljaju u vruću masnoću. Prže se dok se ne dobije lepa zlatasta boja.
Ćuftice od tikvica se vade na kuhinjski papir da se iscedi višak masnoće.
SOS:
Krastavci se ogule i iseckaju na sitne kockice, tako što se ostavi nekoliko kolutova krastavčića, 3-4, oni su za dekoraciju.
Beli luk se izgnječi širokom stranom noža, posoli se solju i isitni, a zatim se ponovo širokom stranom noža izgnječi po kuhinjskoj dasci nekoliko puta dok se ne pretvori u pastu. Dodaje se kiselo mleko, umućeno sa pavlakom, a zatim i krastavac, dobro promešan.
Dobijena smesa se lagano zaliva mlazom maslinovog ulja, dodaje se još malo soli, ukoliko je potrebno, ponovo se promeša, dodaje se malo mirođije (u principu, Grci ne dodaju, služi samo kao dekoracija).
Stavlja se u posudu, po izboru se dodaje nekoliko maslina i listova mente i sa strane kolutići krastavca. Ponovo se lagano sipa mlazić maslinovog ulja.
U tanjir se sipa tzatziki, a odozgo se stavljaju ćuftice od tikvica.