Način pripreme
Skuvamo makarone u ključaloj vodi, posoljenoj s malo himalajske soli i ½ supene kašike šarlana (nerafinisanog suncokretovog ulja). Često mešamo drvenom pljosnatom mutilicom i čim omeknu, skidamo sa ringle.
Procedimo vodu kroz đevđir i operemo makarone hladnom vodom i ponovo iscedimo.
Sitno iseckamo oguljeni luk, mladi luk i zelje, a šargarepu ogulimo i izrendamo.
U tiganju zagrejemo 2 supene kašike šarlana. Sipamo povrće, posolimo ih s 1 ravnom kašičicom himalajske fine soli, izmešamo i tiganj poklopimo poklopcem. S vremena na vreme otklapamo kako bismo izmešali i nakon toga ponovo poklopimo. Kada zeleniš omekne, dodajemo skuvane makarone u tiganju i izmešamo.
Ubrzo skidamo sa ringle. Začinimo po ukusu himalajskom solju (1 kašičicom, ravnom), mlevenim crnim biberom, kuminom, đumbirom u prahu, alevom paprikom i čubarom.
Ostavljamo da se ohlade i za to vreme pripremamo preliv.
U posudi metalnom žicom za mućenje izmešamo jaja, kiselo mleko, sodu za hleb, himalajsku finu so, kukuruzni skrob i na kraju zgušnjavamo s malo tipskog bašna.
Raspoređujemo makarone u malu pravougaonu tepsiju koju smo prethodno podmazali šarlanom. Važno je da su se već ohladile kako se jaje ne bi zgrudvalo u mlečnoj smesi.
Ravnomerno ih prelivamo prelivom pomoću supene kašike.
Pečemo na 200°C otprilike 20-25 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja i dok mlečni preliv ne bude gotov.
Isečemo na kvadratne komadezapečeno jelo sa makaronama i kuhinjskom špatulom ih pažljivo raspoređujemo po porcijama.
Jednostavno pikantno zapečeno jelo sa makaronama i zeljem, odgovarajuće kako za ručak, tako i za večeru.
Ukusno prolećno jelo!