Način pripreme
Zelje se očisti i blanšira u ključaloj vodi dok blago ne promeni boju i dobro se iscedi.
Mladi luk se iseče na krupnije komade, pečurke se iscede, pirinač se opere u nekoliko voda.
Pileći bataci i bubci se skuvaju u posoljenoj vodi sa 2 lovorova lista i zrncima crnog bibera.
Kada su skuvani, iscede se, bataci se očiste od kostiju i sve se sitno isecka.
Procedi se 1 posuda od bujona i sačuva se. U velikoj šerpi se zagreva ulje, izdinsta se iseckani mladi luk.
Kada omekša, dodaju se pečurke, pirinač i kuva se minutu dok pirinač ne promeni svoju boju.
Posipa se alevom paprikom, sipa se proceđeni bujon i vruća voda.
Začinjava se iseckanom divljom nanom, peršunom i 1 kašičicom soli.
U veliku tepsiju se prebacuje pirinač, dodaje se pileće meso, bubci i iseckano blanširano zelje.
Doliva se još vruće vode da bude iznad sastojaka, zato što isparava od vrenja dok se ne skuva pirinač.
Ukusno zapečeno jelo se peče u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne bude gotovo - kod mene 45-50 minuta.
Pileće zapečeno jelo sa zeljem i pečurkama se servira sa grančicom sveže divlje nane - može kao garnirung ili kao samostalno jelo.
Prijatno!