Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Đuveč»Jagnjetina sa krompirom u đuvečari u starom stilu

Jagnjetina sa krompirom u đuvečari u starom stilu

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Jagnjetina sa krompirom u đuvečari u starom stilu3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
8
"Ponekad mislimo da je đuvečara stvorena specijalno za spremanje jagnjećeg mesa"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - oko 2 kg ili drugo
  • luk - 2 vezice, mladi
  • beli luk - 3 struka, mladi
  • vino - 1 - 2 šolje
  • selen - 1 vezica
  • nana - 5 grančica, sveža
  • kaloper - 10 listića
  • peršun - 1 vezica
  • karanfilić - 5 zrna, istucan
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber
  • so
  • krompir - 1 kg, očišćen
  • limun - sok od 1 limuna
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro posolite jagnjeće meso i pospite ga biberom.

Napravite pastu od aleve paprike, soka od limuna i drugih začina sa maslinovim uljem i obilno namažite jagnjetinu.

Iseckajte luk, beli luk i sve zelene začine, dodajte im so po ukusu i promešajte sa tri kašike maslinovog ulja.

Pokrijte jagnjeću plećku ovom zelenom smesom i ostavite tokom jedne noći u frižideru.

Sledećeg dana prebacite sve u glinenu đuvečaru, dolijte vino u pokrijte poklopcem.

Stavite jagnjetinu da se peče 30 minuta na 250 stepeni.

Nakon toga smanjite i pecite oko sat i 20 minuta (zavisi od mesa) na oko 160 stepeni.

Nakon toga se sklanja poklopac i dodaje se prethodno očišćen, isečen i malo začinjen krompir.

Ako je neophodno dolijte još vina ili vode i stavite ponovo jagnjetinu sa krompirom u đuvečaru u starom stilu da se peče pod poklopecm oko 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: