Način pripreme
Skuvajte sirup 5 minuta u posudi sa vodom i šećerom.
Sklonite sa rinlge i dodajte sok od limuna i vanilu. Ostavite da se ohladi.
Ratluk isecite na tri ili četiri parčeta.
U secku sameljite orahe na krupnije, da se osećaju parčići.
Uzima se jedna kora, pospite polovinu od gore na dole uljem i presavijte koru na dve polovine.
U donji deo stavite na krupno samlevene orahe u parčiće ratluka.
Stavite jedan drven ražnjić na 1-2 cm od kraja kore i uvjte u rolat.
Skupite dva kraja ka sredini i izvicite gotovu sarajliju.
Poređajte ih u namazanu posudu za pečenje, namažite odozgo uljem.
Pecite ukusnu slatku pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postane zlatasta.
Izvadite, isecite po sredini na pola i prelijte hladnim sirupom pitu sa ratlukom.
Đakonija, sjajna sarajlija sa orasima i ratlukom za svaku priliku!