Način pripreme
Za ovu ukusnu paštetu od pečuraka pečurke se operu i iseku na kriške. Prebacuju se zajedno sa maslinovim uljem ili uljem u tiganj, posipaju se s malo soli i dinstaju se dok ne omekšaju.
U njih se dodaje na sitno isečena glavica luka i nakon što se i luk izdinsta i smesa ostane na masnoći, ringla se isključuje i dodaju se iseckani čenovi belog luka i na sitno isečen peršun (zajedno sa drškama).
Meša se i ostavlja se sa strane da se ohladi.
Patlidžan se opere, osuši i bez ljuštenja se ispeče na ringli ili roštilju.
Okreće se povremeno da se ispeče ravnomerno. Prebacuje se u posudu sa poklopcem, da se izdinsta i ohladi, nakon čega se ocedi od vode koja se odvojila i oljušti se. Isecka se na krupno i prebacuje se u posudu secka.
U patlidžan se dodaje smesa sa pečurkama iz tiganja so i biber po ukusu, domaće jabukovo sirće, iseckane i od semenki očišćene ljute paprike.
Samelju se u homogenu smesu, pri čemo se proba pašteta od povrća za ukus i ako je potrebno dodaje se još soli, bibera i sirćeta.
Pašteta od povrća sa pečurkama može da se konzumir odmah ili ohlađena ili da se prebaci u teglice i da se steriliše 20 minuta.
Prijatno!