Način pripreme
Operite i očistite krompir. Isecite ga na srednje velike kockice i stavite u tepsiju (ja koristim pravougaonu vatrostalnu posudu za 6 porcija).
Krompir prelijte bujonom od povrća (ili vodom), koja treba da prekrije krompir prst iznad njihove površine.
Dodajte biljnu masnoću, pospite zdrobljenim seckanim čubrom i začinite solju i biberom.
Pažljivo pomešajte sastojke, poravnavajući površinu u posudi.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se tečnost ne smanji i krompir ne porumeni i ostane skoro samo na masnoći.
Kačkavalj prethodno narendajte na krupno. Izvadite tepsiju iz rerne i pospite pečeni krompir.
Dodajte maslac, ravnomerno ga rasporedite, tako što ga isečete na male kocke.
Vratite posudu u rernu da se kačkavalj istopi i prodre između kockica krompira.
Pripremite preliv, tako što ćete mleko i brašno umutiti sa prstohvatom praška za pecivo u homogenu smesu.
Možete da koristite i mikser ili blender.
Prelijte musaku i smanjite temperaturu pečenja na 170.
Preliv će nabubriti, a jelo će izgledati kao sufle.
Kad je jelo spremno, nemojte žuriti da izvadite musaku iz pećnice kako ne bi brzo pala.
Kada se pojavi zlatna kora, isključite rernu i ostavite musaku od krompira u njoj još 10-15 minuta.
Poslužite toplo, ukrašeno turšijom od kiselih krastavaca i ljute paprike.
Musaku od krompira možete poslužiti i kao predjelo ili prilog pečenom mesu.