Način pripreme
Vegetarijanska musaka sa graškom i boranijom koju možete garnirati gustim kiselim mlekom prilikom serviranja.
Naseckamo povrće i začine za musaku. Stavljamo ulje i maslac u zagrejanu tepsiju na ringli i zatim dodajemo i so. Dodajemo luk i pržimo 2-3 minute dok ne omekša.
Zatim dodajtemo paradajz, tikvice, krompir, šargarepu, grašak i boraniju. Kada ih dobro izmešamo, dodajemo alevu papriku i vodu koja treba da pokrije povrće. Ponovo izmešamo. Stavljamo tepsiju u prethodno zagrejanu rernu.
Dok se povrće kuva počinjemo da pravimo preliv za musaku. Mutimo dva jaja u posebnoj posudi. Nakon toga dodajemo pola kantice kiselog mleka uz neprestano mešanje. Na kraju dodajemo brašno i malo soli, pri čemu mutimo još nekoliko minuta dok se sve ne umuti i ne dobije homogena smes. Naš preliv je gotov.
Kada je povrće u tepsiji skoro gotovo, dodaje se i pirinač, malo aleve paprike i po potrebi vode. Čim pirinač bude skuvan, dodajemo peršun i mirođiju.
Nakon toga ravnomerno zalivamo po površini i raspoređujemo kašikom. Ostavljamo musaku bez mesa da stoji u rerni još 7-8 minuta dok ne primetimo da se preliv stegnu. Zaustavljamo rernu i ostavljamo tepsiju da stoji unutra još 5 minuta pre nego što je izvadimo.
Kada smo gotovi, sačekamo da se musaka sa pirinčem ohladi i serviramo je.