Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Kiš sa listovima cvekle

Kiš sa listovima cvekle

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kiš sa listovima cvekle
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
36 min.
Ukupno
54 min.
Porcije
8
"Unesite raznovrsnost u svakodnevni meni uz ovaj interesantan kiš sa listovima cvekle"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • brašno - 155 g
  • maslac - 65 g hladan, tvrd
  • belo vino - 35 g hladno (ili hladna voda)
  • so - 2 prstohvata
  • šećer - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad (samo mali deo od njega za premazivanje)
  • Nadev
  • listovi cvekle - 80 g sa stabljikama (možda i 100 g)
  • pavlaka - 100 g za kuvanje, 35% masnoće
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 3 komada, velika
  • maslac - 40 g istopljen
  • brašno - 40 g
  • so - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • gauda - 125 g ili ementaler (može i običan kačkavalj)
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu kore, prvo iseckajte maslac na male komade i dodajte ga u brašno, koje ste pomešali sa šećerom, solju i praškom za pecivo.

Utrljajte prstima smesu dok ne dobijete mrvice, a zatim dodajte hladno vino ili vodu i sjedinite sve u glatko masno testo.

Razvaljajte testo za kiš između dva lista papira za pečenje u tanku koru prečnika 30 cm.

Uklonite gornji papir i testo okrenite preko kalupa za kiš ili tart, standardne veličine od 28 cm.

Pritisnite tanko testo da se dobro zalepi u sve krivine i na zidove kalupa, a nakon tga ga izbušite viljuškom i premažite sa malo umućenog jajeta. Ostatak jajeta sačuvajte za nadev.

Ubacite koru u zamrzivač na 10 minuta, a za to vreme ugrejte rernu na 180 stepeni.

Ohlađenu koru pecite 15 minuta, a dok se ona peče, pripremite nadev.

Za nadev, sitno iseckajte listove cvekle zajedno sa drškama, ako su tanke i nežne.

Umutite 3 jaja sa malo soli, dodajte biber, brašno i ostatak četvrtog jajeta.

Sipajte mleko, pavlaku i maslac i umutite sve.

Stavite na slabu vatru ovu smesu da se kuva oko 6 minuta, a nakon 3 minuta dodajte naseckano lišće cvekle.

Mešajte često.

Dodajte gauda sir ili drugu vrstu po vašem izboru - narendan.

Promešajte i sipajte smesu preko polupečene kore.

Vratite slani kiš u rernu na još 15 minuta ili dok nadev ne očvrsne i ne dobije lepu boju.

Poslužite gotov ukusan kiš sa listovima cvekle tok je topao.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: