Način pripreme
Operemo listove cvekle, isečemo drške, ne bacamo ih. Dodajemo u salatu od povrća ili pesto.
Osušimo ako je potrebno, blanširamo u posoljenoj vodi 1-2 minuta. Ugrevamo biljnu mast i u njoj sotiramo 4 minuta sitno iseckan luk. Dodajemo mleveno meso i pržimo dok ne dobijemo zlatne mrvice.
Sipamo bujon i dodajemo pirinač, sitno iseckane pečurke i začine - kumin, biber i so.
Tečnost počinje da se apsorbuje i vreme je da dodamo sitno iseckane kajsije i krupnije samlevene bademe.
Promešamo sastojke i čim pirinač bude gotov, isključimo ringlu. Dodajemo isečene zelene začine, promešamo i pokrivamo šerpu pamučnom krpom. Odozgo stavljamo poklopac i ostavljamo na 8 minuta.
U svaki list stavljamo po kašiku (zavisi od veličine) od nadeva i uvijamo stegnute sarme.
Na dno posude u kojoj ćemo kuvati stavljamo tanjir istog prečnika. Preko njega zbijeno poređamo sarme.
Odozgo ponovo stavljamo tanjir, da ne bi isplivale. Prelivamo bujonom i kuvamo na tihoj vatri oko 30 minuta.