Način pripreme
Za ovaj raskošni, prolećni tarator, prvo pripremite zeleno mleko. U posudu blendera sipajte kiselo mleko - 400 g sa 2% mlečne masnoće.
U njega dodajte oprano i nasečeno sveže ubrano lišće kiseljaka (2 šake, nesečenih listova) i sremuš - 5-6 listova. Dodajte i 1 kašičicu fine himalajske soli i 1/2 kašičice smeđeg šećera Demerara za balansiranje ukusa.
Pasirajte nekoliko minuta sa pauzama, dok ne dobijete svetlo zelenu i glatku strukturu.
Prebacite zeleno kiselo mleko u staklenu posudu i dodajte ostale namirnice za tarator: na kockice naseckani krastavac, sitno seckanu mirođiju - 1/2 veze, bez stabljika, 1-2 kašike sveže ceđenog soka od limuna (po ukusu) i 2-3 kašike hladno presovanog, nerafinisanog ulja suncokreta, a možete ga zameniti i maslinovim uljem.
Dobro promešajte i u tankom mlazu dolijte 300 ml izvroske vode (može i filtrirane). Dodajte začine ovoj mlečnoj supi po želji - ako je neophodno posolite sa još malo himalajske soli.
Poslužite raskošni prolećni zeleni tarator sa kiseljakom i sremušem ohlađen uz zlatne pržene krompiriće, zelenu pitu, ćuftice od povrća, orijentalne falafele ili uz druge omiljene recepte.
Neverovatno ukusno!