Način pripreme
Operemo i isečemo sveže ubrane listove kiseljaka i sveže strukove nane - bez drške. Sipamo ih u nutribulit i prelivamo sa pola šolje vode.
Meljemo i dodajemo još pola šolje vode. Meljemo dok ne dobijemo homogenu smuti konzistenciju, finu - bez krupnih zelenih delova.
Sipamo zeleni sok u duboku posudu, odgovarjauću za mešnju. Dodajemo kašičicu i po sode za hleb zajedno sa supenom kašikom i po jabukovog sirćeta.
Začinimo začinima: 1 i ½ kašičice himalajske soli, pola ravne kašičice mlevenog bibera, 1 ravnu kašičicu braon šećera od šećerne trske u kristalima i 1 ravnu kašičicu suvog i izmrvljenog bosiljka.
Dodajemo 1 punu supenu kašiku susama, 3 supene kašike sirovog semena suncokreta (opranog i po želji prethodno potopljenog) i 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja, hladno presovanog.
Promešamo žicom, dodajemo 3 vrste brašna (po želji prethodno procejane) - ½ šolje kukuruznog brašna, ½ šolje tipskog brašna i 1 šolju integralnog brašna.
Rasporedimo zeleno tečno testo ravnomerno u 6 pravougaonih kalupa za mafine /mini hlepčiće/ jednake veličine, prethodno ih namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem (silikonskom četkom i posipamo sa malo pšeničnog brašna po dnu i ivicama).
Pečemo u rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.
Serviramo tople vegan slane keksiće - zelene hlepčiće sa sodom.
Veoma ukusni Vegan zeleni hlepčići sa kiseljakom i nanom - u kombinaciji sa vegan domaćim majonezom, namazom, umakom ili pestom, kao i uz prolećnu krem supu itd.