Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Pirinač Arborio sa celim pečurkama

Pirinač Arborio sa celim pečurkama

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k121
Pirinač Arborio sa celim pečurkama
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
26/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Poslužite ovaj ukusni pirinač kao prilog uz omiljeno meso. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • pirinač arborio - 1 šolja
  • pečurke - 500 g
  • vino - 200 ml
  • luk - 2 glavice
  • parmezan - 100 g
  • so
  • maslinovo ulje - 100 ml, Pomace
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se očisti i opere.

Isecka se na srednje komade, da ne bude mnogo sitno, tj. istopiće se i neće se osećati.

Stavlja se u vok tiganj i zaliva se maslinovim uljem.

Dinsta se pod rešetkastim poklopcem 10 minuta na slaboj vatri.

Nakon što se luk izdinsta, dodaju se cele pečurke. Voda se ne dodaje.

Dinstaju se 20 minuta pod rešetkastim poklopcem uz neprestano mešanje na slaboj vatri.

Nakon toga se dodaje vino.

Dinstanje se nastavlja još 10 minuta, nakon čega se dodaje pirinač Arborio. Pirinač se ne pere.

Posoli se i dodaje se crni biber. Meša se veoma dobro.

Uz neprestano mešanje postepeno se dodaju 3 šolje tople vode.

Kuva se do pola, nakon čega se dodaje izrendani parmezan u ukusni pirinač sa pečurkama.

Meše se i skida se sa ringle tako što treba da ostane malo tečnosti.

Poklapa se poklopcem i ostavlja se na 30 minuta, bez mešanja Arborio pirinča sa celim pečurkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: