Način pripreme
Klasične eklere ukrasimo makovim semenom i time dobijamo jednu malo drugačiju varijantu ovog francuskog mini kolača.
Pripremamo kuvano testo tako što zagrevamo maslac i vodu na umerenoj vatri. Kada je maslac postao tečan, sipamo brašno, seme maka, prstohvat soli i šećer i mešamo dok smesa ne počne da se odvaja od zidova i dna posude. Ostavljamo sa strane na 10 minuta, s obzirom na to da temperatura treba blago da spadne.
Razbijamo jedno jaje u kuvano testo i mutimo mikserom, a zatim isto radimo i sa ostalim jajima.
Testo za eklere punimo u špric sa glatkim ili sa jedne strane nazubljenim dodatkom i špricamo blago izdužene trakice na rastojanju jednu od druge.
Pečemo ukusne eklere u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 20-25 minuta ili dok se ne dobije blaga zlatkasta boja.
Kada su gotovi, ostavljamo na 10 minuta u isključenoj rerni sa odškrinutim vratašcima.
Pripremamo krem sa makom sa belom ili crnom čokoladom - zavisi od ukusa i preferencija da li da krem bude svetao i više da se vide makova zrnca, ili smo pak više ljubitelji intenzivnijeg ukusa crne čokolade.
Nezavisno od toga koju od ove dve vrste smo izabrali, rendamo ga i topimo sa šećerom.
Posebno mutimo jaja sa skrobom, vanilom i malo mleka.
Ostalo mleko sipamo u istopljenu čokoladu i mešamo na umerenoj vatri dok se ne dobije homogena smesa.
Sipamo u mlazu i jaja i kuvamo kremić na slaboj/umerenoj vatri 10 minuta ili dok se ne zgusti. Sve vreme mutimo metalnom žicom za mućeje kako bi se dobio mekan i gladak krem. Na kraju dodajemo seme maka i dobro mešamo.
Krem od maka ostavljamo da se ohladi i sipamo u špric. Ukoliko je još redak, možemo da stavimo u frižider da se stegne.
Eklere punimo kremom i odozgo posipamo istopljenim crnom ili belom čokoladom.
Uživamo u ukusnim ekelrima sa kremom od maka za desert ili uz šolju aromatične kafe.