Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Veganska pica sa korom od cvekle

Veganska pica sa korom od cvekle

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Veganska pica sa korom od cvekle
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Upravo zbog ovakvih recepata ponekad se i mi pitamo da li da zaista postanemo vegani"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • crvena cvekla - 150 g, skuvana
  • voda - 80 ml
  • kvasac - 7 g, suvi
  • brašno - 300 g + za posipanje radne površine
  • so - 1 kašičica
  • Veganski sos
  • kapar - 100 g
  • krompir - 50 g
  • šargarepa - 50 g
  • luk - 50 grama
  • bujon od povrća - 150 ml
  • pivski kvasac - 30 g
  • limunov sok - 2 supene kašike, sveže ceđen
  • beli luk - 1 - 2 prstohvata, u prahu
  • crni biber - 2 prstohvata, fino mleven
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • Za nadev
  • tikvice - 1/2 komada
  • crveni luk - 1 srednja glavica
  • bosiljak - 1 struk
  • paradajz pire - 4 supene kašike ili po ukusu
  • pečurke - 6 komada, pečurke
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
  • origano - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremanjem testa za vegansku picu. Pasirajte ili sameljite u blenderu crvenu cveklu sa vodom.

Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa kvasce. U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte crveni pire i so.

Umesite glatko testo i dodajte malo brašna, ukoliko vam se lepi u početku. Kada je gotovo, stavite u posudu i ostavite da naraste na 30 minuta.

Ovde je trenutak da vas umirim da kvasac može da se koristi za veganske recepte, zašto da ne i životinjskog porekla, ali ima strogih vegana koji ga ne dopuštaju u svojim dijetama. Ukoliko ste od njih, prosto preskočite i nema problema, samo u tom slučaju razvijte kore veoma tanko i znajte da će biti hrskavije.

Od testa možete da oblikujte jednu veliku picu u tepsiji rerne, ili dve manje, orkugle.

Kore ostavite na 15 minuta i za to vreme napravite sos koji će imitirati sir, ali je u potpunosti veganski.

Za veganski sos sameljite kapar i pivski kvasac. U njih izrendajte na fino rende krompir, šargarepu i luk. Zalijte bujonom od povrća i kuvajte pod poklopcem 10-12 minuta.

Stavite sok od limuntusa, beli luk, biber i alevu papriku, a ukoliko je potrebno i malo soli. Pasirajte i sos je gotov.

Namažite picu/pice paradajzima, a na njih poređajte tanko iseckane pečurke, tikvice i crveni luk. Pospite maslinovim uljem, origanom i malo soli i stavite da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni (otprilike 15 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja po rubovima).

Po gotovoj pici rasporedite sos od veganskog sira i poslužite sa svežim listovima bosiljka.

Veganska pica sa korom od cvekle je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: