Način pripreme
Počnite sa pripremanjem testa za vegansku picu. Pasirajte ili sameljite u blenderu crvenu cveklu sa vodom.
Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa kvasce. U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte crveni pire i so.
Umesite glatko testo i dodajte malo brašna, ukoliko vam se lepi u početku. Kada je gotovo, stavite u posudu i ostavite da naraste na 30 minuta.
Ovde je trenutak da vas umirim da kvasac može da se koristi za veganske recepte, zašto da ne i životinjskog porekla, ali ima strogih vegana koji ga ne dopuštaju u svojim dijetama. Ukoliko ste od njih, prosto preskočite i nema problema, samo u tom slučaju razvijte kore veoma tanko i znajte da će biti hrskavije.
Od testa možete da oblikujte jednu veliku picu u tepsiji rerne, ili dve manje, orkugle.
Kore ostavite na 15 minuta i za to vreme napravite sos koji će imitirati sir, ali je u potpunosti veganski.
Za veganski sos sameljite kapar i pivski kvasac. U njih izrendajte na fino rende krompir, šargarepu i luk. Zalijte bujonom od povrća i kuvajte pod poklopcem 10-12 minuta.
Stavite sok od limuntusa, beli luk, biber i alevu papriku, a ukoliko je potrebno i malo soli. Pasirajte i sos je gotov.
Namažite picu/pice paradajzima, a na njih poređajte tanko iseckane pečurke, tikvice i crveni luk. Pospite maslinovim uljem, origanom i malo soli i stavite da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni (otprilike 15 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja po rubovima).
Po gotovoj pici rasporedite sos od veganskog sira i poslužite sa svežim listovima bosiljka.
Veganska pica sa korom od cvekle je gotova.