Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Marinirane pečurke»Turšija od pečuraka sa vinom

Turšija od pečuraka sa vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Turšija od pečuraka sa vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
51 min.
Ukupno
81 min.
Porcije
4
"Tajna za turšiju od pečuraka je u... crvenom vinu"

Potrebni sastojci

  • pečurke - 1 kg (miks ili samo jedna vrsta)
  • beli luk - 6 čenova
  • karanfilić - 4 klinića
  • lovorov list - 4 lista
  • vino - 400 ml, belo ili crveno
  • sirće - 400 ml, belo, vinsko
  • voda - 1 l
  • so - 2 kašičice, s vrha
  • maslinovo ulje - za čuvanje
  • crni biber - 10 zrnaca
* merne jedinice

Način pripreme

Turšija od pečuraka sa vinom može da se spremi kao zimnica, ali ako se napravi manja količina sa polovinom sastojaka, može da se konzumira odmah ili da se čuva u frižideru do nekoliko dana.

Za 1 kg pečurke ja sterilizujem u teglici i tako uvek imam pod rukom ovu sjajnu turšiju od pečuraka za jedno drugačije meze, kao dodatak uz salate ili čak jela sa mesom ili sosovima.

Ako se koristi crveno vino, ukus postaje jači i pečurke postaju obojene - ispada zanimljivo. Ali ukoliko pravite po prvi put, bolje koristite belo vino za mekšu i delikatniju aromu i zasićenost i posle probajte sa intenzivnijim.

Vino, sirće i voda se pomešaju u šerpi i stavljaju se na ringlu da ključaju 10 minuta. Tada se u tečnost ubacuju čenovi belog luka, karanfilić i lovorovi listovi - ostavlja se da još malo vri 8 minuta.

Pečurke se očiste i isecku, ukoliko su velike. Ubacuju se u vinsku tečnost i blanširaju se 8-10 minuta (ako će se konzumirati direktno, možete malo da povećate vreme kako bi omekšali).

Vade se rupičastom kašikom ili se direktno sipaju u veliku cediljku. Ređaju se na kuhinjsku čistu krpu u jedan sloj i ostavljaju se da se osuše i ohlade.

Pažnja! Ako su pečurke pripremljene sa crvenim vinom, bolje ih rasporedite po slojevima papirnog ubrusa, da ne bi obojili tkaninu krpe.

Odavde pa nadalje mogu odmah da se serviraju, obilno posute maslinovim uljem, ili pak ukoliko ima više turšije, stavlja se u teglice.

Za taj cilj biće vam potrebne 4 teglice od 200 ml, unapred sterilizovane. Na njihovo dno se sipa malo maslinovog ulja, stavljaju se zrnca crnog bibera i pune se turšijom od pečuraka. Odozgo se sipa još maslinovog ulja koje će popuniti teglicu.

Teglice se lepo zatvaraju i uvijaju u gazu. Stavljaju se u ekspres lonac i pokrivaju se vodom. Tako se kuvaju 25 minuta i marinirane pečurke se ostavljaju da se u potpunosti ohlade u šerpi.

Gotova turšija od pečuraka može da se čuva na tamnom i hladnom mestu duže vreme.

Sjajna i veoma ukusna turšija od pečuraka sa vinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: