Način pripreme
U šerpu od 3 l stavite maslac da se otopi, zajedno sa malo maslinovog ulja. Iseckane pečurke stavite u šerpu, pa onda i iseckan luk. Neka se prži oko 15 minuta ili dok pečurke ne dobiju zlatnu boju.
Dodajte oko 5 šolja vode, ili oko 1 litar, pa ostavite da se sve kuva oko 40-50 minuta, tako da s vremena na vreme promešate. Posle sve ispasirajte.
Ako je čorba mnogo gusta, onda dodajte još malo vode. Posolite i pobiberite. Ponovo stavite na umerenu vatru, da proključa. Međajući, dodajte pavlaku i vino. Ostavite da proključa i sklonite sa vatre. Poslužite jelo sa prženim pečurkama, krutonima i svežom majčinom dušicom.
Napomena: Veoma aromatična čorba, brza i laka. Dodajte vino, kao što je navedeno u receptu, jer ne bi trebalo da ispari, a treba da se oseća njegova aroma. Za recept je korišćeno vino - Muskat otonel.