Način pripreme
Predlažem vam da spremite najklasičniju italijansku pitu sa kestenjem i medom za poštovaoce. Budite sigurni da će je voleti vaši bližnji! Ovo je bezglutenski recept.
Kao prvu pripremu, posvetite se peščanom testu. Ukoliko imate planetarni mikser, koristite nastavak za testo, a ne žicu za mućenje.
Prvo stavite jaja i šećer u posudu miksera i odmah nakon što se smesa pomeša, dodajte brašno od kestena, prašak za pecivo i kesicu vanile.
Izmešajte ponovo i dodajte med i maslac, iseckane na komadiće.
Ukoliko nemate planetarni mikser, nastavite tako što napravite klasično udubljenje na površini sa kestenovim brašnom, prvo dodajte jaja sa šećerom koji ćete umutiti pomoću viljuške, nakon toga prašak za pecivo, kesicu vanile, med od bagrema i na kraju maslac u komadićima.
U oba slučaja mesite dok ne dobijete testo. Ukoliko je testo previše meko, dodajte po malo belog brašna dok ne postane glatko i kompaktno. Ostavite testo da se odmara, uvijeno u prozračnu foliju, u frižider na sat vremena.
Sada napravite nadev za slatku pitu tako što pomešate rikotu sa medom od akacije i pomorandžama i koricama limuna ili čipsom od tamne čokolade u posudi. Ostavite da se aromatizuje.
Nakon sat vremena izvadite testo iz frižidera, ostavite komad testa sa strane koji će nam biti potreban za dekoraciju, nabrašnite radnu površinu i dobro nabrašnjenom oklagijom razvijte testo dok ne dostigne debljinu otprilike 5 mm.
Nauljite i nabrašnite kalup prečnika 26 cm i stavite osnovu u tepsiju. Možete da koristite kvadratni ili okrugli kalup te veličine.
Nabodite dno pite pomoću viljuške i sipajte nadev od rikote unutra.
Napravite klasične trakice testa, stavite ih na kolač sa rikotom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta, testo treba da postane zlatasto. Ukoliko želite, pospite orašasatim plodovima.
Odmah nakon što se italijanski kolač u potpunosti ohladio, izvadite iz kalupa i servirajte! Uživajte u neverovatnoj piti sa kestenjem!
Savet: prilikom rada brašno od kestenja brže omekne od belog brašna zbog čega s njim treba rukovati što je manje moguće.