Način pripreme
Isecite poklopčiće paradajza i izdubite unutrašnjost kašikom.
Odvojte 140 grama od nje za vinegret, a ostalo možete da koristite za jedan lep, svež gaspačo, paradajz sos ili za drugo jelo.
Umesto 6 većih paradajza, možete da izaberete i manje veličine, ali više komada. U ovom slučaju ja sam izabrala paradajz vrste Raf koji je veoma simpatičan, imaju zanimljivu boju i raskošnog je ukusa i arome.
Okrenite naopačke paradajz kako bi se ocedio.
Sipajte u blender odvojenu unutrašnjost i u nju stavite maslinovo ulje, sirće, med, origano, so i crni biber. Zavrtite na sekunde u srednjim obrtajima tako da se dobije homogena smesa.
Stavite u vinegret čiju i bundevino seme i lepo izmešajte. Ostavite da tako odstoji 15 minuta kako bi zrnca čije nabubrela.
Otkinite 6 listova cikorije ili bejbi zelene salate i operite ih i ocedite kako ne bi bilo kapljica po njima. Poređajte na tanjir ili jedan poslužavnik kao čamce.
U svaki stavite po kašiku vinegreta i odozgo stavite po jedan paradajz sa otvorom nagore.
U unutrašnjost svakog paradajza ponovo stavite kašiku vinegreta i napunite komadom mocarele, tako da izlaze iz povrća.
Ponovo pospite punjeni paradajz vinegretom i poslužite hladno predjelo tako što poklopite svaki paradajz njegovim poklopčićem.
Prijatno sa paradajzom punjenim mocarelom i vinegretom od čije i bundevinog semena!