Način pripreme
Za merenje količine sastojaka koristimo šolje za čaj sa zapreminom od 250 ml vode.
U šerpu sipamo vodu i posolimo je s ½ kašičice himalajske fine soli. Čim provri, sipamo heljdu koju smo prethodno oprali nekoliko puta.
Ogulimo krompire i luk, iseckamo ih na sitne komadiće (kockice). Dodajemo ih u heljdu i kuvamo dok ne omeknu bez da poklapamo poklopcem kako bi ispario višak vode.
Malo pre nego što je gotova i što je upila svu vodu, dodajemo sveže listove zelja, mladi luk, majčinu dušicu za kuvanje i divlju nanu - sitno iseckane. Mešamo kako bi omekšali. Ubrzo, čim je isparila sva tečnost, skidamo sa ringle.
Dodajemo sitno iseckane komadiće prirodnih maslina i orahe.
Začinimo po ukusu smesu za veganske ćuftice himalajskom solju (2 i ½ kašičice), crnim mlevenim biberom, kuminom, alevom paprikom, korijanderom (semenkama u prahu), čubarom i s malo šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje).
Mešamo, kako bi se smesa ravnomerno začinila.
Pomoću ručnog pasatora gnječimo kako bi se dobila krupno mlevena smesa.
Zgušnjavamo tipskim brašnom tako što ga postepeno sipamo dok mešamo. Od gotove smese oblikujemo spljeskane ćuftice od povrća srednje veličine (debljine otprilike 1, 5-2 cm). Dobija se otprilike 25 komada.
Ređamo ih u veliku tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje.
Pečemo na 200 stepeni otprilike 35-40 minuta dok ne bude gotovo i dok se ne dobije tamna zlatkasta boja korice.
Kada su gotove, vadimo ih iz rerne, sačekamo nekoliko minuta da se malo ohlade kako bi se bez problema odlepile od papira.
Poslužujemo za ručak, po želji zajedno sa svežom vitaminskom zelenom salatom sa heljdom.
Veganske heljdine ćuftice sa zeljem i orasima - jednostavno i odlično prolećno jelo!