Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća Supa»Gusta pileća supa sa prazilukom i paškanatom

Gusta pileća supa sa prazilukom i paškanatom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Gusta pileća supa sa prazilukom i paškanatom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
04/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
5
"Nije bitno koje je godišnje doba - uvek možemo da jedemo ukusnu pileću supicu"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 2 komada, veliki
  • fida - 55 g
  • praziluk - 1 struk, svetli deo (130 g)
  • paškanat - 1 koren, 150 g
  • celer - 1 mali struk, sa delom listova (celer)
  • maslac - 2 supene kašike, meki
  • ulje - 5 supenih kašika
  • belo vino - 70 ml
  • brašno - 3 supene kašike, sa vrhom
  • peršun - 1 supena kašika, iseckan
  • divlja nana - 1 prstohvat, sušena
  • šarena so - 1 - 2 prstohvata
  • limunova trava - 1 prstohvat, u prahu (po želji)
  • beli biber - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, s vrha
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte pileće batake u blago posoljenoj vodi dok meso ne bude gotovo. Izvadite ih iz bujon, očistite od kostiju i iskidajte meso.

Sitno iseckajt epraziluk i celer sa listovima. Stavite ih u ulje i maslac sa prstohvatom soli da se dinstaju dok ne omeknu.

Nakon dve minute dodaje i paškanat, oguljen i iseckan na male kockice.

Propržite na 3-4 minuta, ali na umerenoj vatri da praziluk ne bi goreo.

Sipajte brašno i propržite na minuta ili dok se ne dobije veoma svetla karamel voja, nakon toga sipajte vino i izmešajte. Odmah će se formirati kašica.

Sipajte pileći bujon od kuvanja bataka, zuačine i još soli, a ukoliko je potrebno dodajte i vodu.

Kuvajte 15-20 minuta ili dok kockice paškanata ne postanu krhke i mekane.

Za zaslađivanje ukusa možete da dodate i kockicu pilećeg bujona i kašiku vegete. Stavite u supu sa pilećim komadima i fidom i kuvajte još 3-4 minuta.

Zapržite jajetom umućenim sa kiselim mlekom i poslužite aromatičnu i ukusnu pileću supu.

Pre nego što zarpžite bilo bi dobro da sačekate nekoliko minuta kako bi spala temperatura supe i da se jaje ne bi preseklo. Da biste izbegli ovu opasnost, možete da koristite dva ili tri žumanca umesto celo jaje.

Gusta pileća supa sa prazilukom i paškanatom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: