Način pripreme
1. Svinjski mozak natopite na sat, dva u hladnu vodu sa malo sirćeta. Izvadite i očistite od kožica. Ukoliko vam je teško, možete lako da očistite i nakon kuvanja, dok je još topao.
2. Dobro operite mozak, iseckan na polovinice i ubacite ga u ključalu vodu sa lavorovim listom, solju i zrncima crnog bibera. Smanjite vatru da ne ključa previše i da na iskida krhki mozak. Kuvajte mozak 6 minuta i izvadite.
3. Generapnom tako je svinjski mozak skuvan i možete dalje da pristupite proceduri pripremanja paštete od mozga ili kavijara od njega, ali ja ga propržim na malo maslaca i maslinovog ulja, zato što mi je ukusnije - ako želite i vi uradite kao i ja - dovoljno je samo da se dobije zlatkasta boja i gotovo je.
4. U posudici izgnječite ukusni delikates zajedno sa limunovim sokom, solju, crnim biberom i aromaičnim pekorinom. Možete dodatno začinite po volju tako što na primer dodate i neki svež začin, ali nikada nemojte preterivati, da ne biste zasenili ukus svinjskog mozga koji je veoma delikatan.
5. Namažite kriškice hleba (lepo bi bilo da su blago zapečene) dobijenom pašteom i odozgo stavite zeleniš - rukolu i valerijanu - začinjene maslinovim uljem i solju. Završite polovinicama čeri paradajza i poslužite ukusne sendviče.
Na taj način možete da pripremite elegantnije zalogaje za vaše drage goste, tako što je dovoljno prosto da hleb isečete na male kvadratiće.
Prijatno sa Sendvičem sa svinjskim mozgom!