Način pripreme
Izrendajte šargarepe na krupno rende. Urme i suve šljive isecite na male komadiće. Isecite ili sameljite orahe.
Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte ulje i izmešajte.
Ugasite sodu sa nekoliko kapljica limunovog soka i takođe dodajte.
U posebnu posudu prosejte brašno od spelte, cimet, muskatni oraščić, đumbir, prašak za pecivo i brašno od rogača. Dodajte ih u delovima u smesu od jaja.
Na kraju dodajte izrendane šargarepe, sušeno voće i orahe. Mešajte dok ne postane homogeno.
Kalup za pečenje prečnika 26 cm namažite kokosovim uljem. Možete da ga zamenite i kravljim maslacem.
Sipajte smesu od kolača u kalup, izravnajte i stavite da se peče u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 170°С.
Pecite kolač 20 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne bude suva. Nakon toga ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite glazuru.
Pomešajte krem sir sa kašikom tečnog meda i izmešajte.
Dodajte kiselu pavlaku i limunovu koru. Mešajte dok ne psotane homogeno.
Ohlađeni kolač namažite ovom glazurom i dekorišite urmama i sušenim plavnim šljivama iseckanim na ivicie.
Na kraju pospite orasima.
Pre nego što konzumirate ostavite kolač da odstoji nekoliko sati za još bolji ukus.
Izuzetno ukusan i zdrav kolač sa sušenim voćem i šargarepama.