Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Zdrav kolač sa sušenim voćem

Zdrav kolač sa sušenim voćem

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Zdrav kolač sa sušenim voćem
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
04/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Izuzetno ukusan i zdrav kolač sa sušenim voćem i šargarepama"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • smeđi šećer - 100 g, muskovado
  • so - prstohvat
  • urme - 10 komada
  • suve šljive - 10 komada
  • šargarepe - 150 g, izrendane
  • ulje - 120 ml
  • cimet
  • muskatni oraščić
  • đumbir
  • brašno od spelte - 150 g
  • brašno od rogača - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • soda - 1/2 kašilice
  • limunov sok - nekoliko kapljica
  • orasi - 60 g
  • kokosovo ulje - 1 supena kašika, za premazivanje
  • glazura
  • kisela pavlaka - 150 g
  • krem sir - 60 g
  • med - 1 supena kašika, puna
  • kora od limuna - 1 supena kašika
  • za dekoraciju
  • urme - 5 komada
  • sušene plave šljive - 5 komada
  • orasi - 40 g
* merne jedinice

Način pripreme

Izrendajte šargarepe na krupno rende. Urme i suve šljive isecite na male komadiće. Isecite ili sameljite orahe.

Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte ulje i izmešajte.

Ugasite sodu sa nekoliko kapljica limunovog soka i takođe dodajte.

U posebnu posudu prosejte brašno od spelte, cimet, muskatni oraščić, đumbir, prašak za pecivo i brašno od rogača. Dodajte ih u delovima u smesu od jaja.

Na kraju dodajte izrendane šargarepe, sušeno voće i orahe. Mešajte dok ne postane homogeno.

Kalup za pečenje prečnika 26 cm namažite kokosovim uljem. Možete da ga zamenite i kravljim maslacem.

Sipajte smesu od kolača u kalup, izravnajte i stavite da se peče u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 170°С.

Pecite kolač 20 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne bude suva. Nakon toga ostavite da se ohladi.

Za to vreme pripremite glazuru.

Pomešajte krem sir sa kašikom tečnog meda i izmešajte.

Dodajte kiselu pavlaku i limunovu koru. Mešajte dok ne psotane homogeno.

Ohlađeni kolač namažite ovom glazurom i dekorišite urmama i sušenim plavnim šljivama iseckanim na ivicie.

Na kraju pospite orasima.

Pre nego što konzumirate ostavite kolač da odstoji nekoliko sati za još bolji ukus.

Izuzetno ukusan i zdrav kolač sa sušenim voćem i šargarepama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: