Zimska praznična torta

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Zimska praznična torta
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Zima je, jedite ukusnu tortu koliko želite - imate još nekoliko meseci da oslabite do leta"

Potrebni sastojci

  • piškote - 400 g
  • jaja - 5 komada
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • sveže mleko - 300 ml
  • kravlji maslac - 250 g
  • orasi - 1 šolja
  • kristal šećer - 1 šolja
  • vanila - 2 komada
  • kakao - 3 kašike
  • voda - 3 kašike
  • šećer - 3 kašike
  • banane - 2 komada
  • za glazuru
  • belanca - 1 komad + 1 kašika
  • šećer u prahu - 150 g
  • limun - 1/2 komada
  • za dekoraciju
  • kakao kora - 1 komad
  • jermenski kolači - 5 komada
  • ratluk vafl - 1 komad
  • aronija - 3 - 4 grozda
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite karamelizovane orahe. Jednu šolju šećera istopite u posudi na vatri i dodajte orahe. Sve sipajte na komad papira za pečenje na dasci i ostavite da se smesa ohladi. Nakon toga izlomite sve da dobijete krokan. Kako ne bi krokan leteo na sve strane, možete papir za pečenje da ubacite u kesu i da zatim izlomite ploču sa karamelizovanim orasima. Odvojite malo da bi oblepili tortu sa strane.

KREM:

Odvojite žumanca od belanaca. Od belanaca odvojite jedno celo belance i 1 kašiku, a ostatak možete da iskoristite za pripremu orasnica ili puslica. Možete ih čuvati u frižidero nekoliko dana.

Žumance za krem umutite na pari mikserom i dodajte im šećer u prahu. Mutite ih dok ne dobijete vazdušasti krem. Sklonite ih sa vatre i dodajte im omekšali maslac i vanilu.

U maloj posudi, na vatri, pripremite krem od 3 kašike kakaa, 3 kašike vode i 3 kašike šećera. Mešajte neprekidno da se šećer istopi i čim se lagano zgusne, sklonite sa vatre. Kakao krem koji ste dobili dodajte u krem od jaja. Mutite mikserom. Dodajte i karamelizovani orah.

SKLAPANJE:

Svaku piškotu potopite u hladno mleko, koje ne treba da zaslađujete. Na piškotu stavite krem, a na krem 2-3 koluta banane. Ovake premazane piškote poređajte uspravno u krug u obliku spirale. Spolja, celu tortu premažite tankim slojem preostalog krema. Sa strane tortu oblepite odvojenim orasima.

UKRAS:

Jedno belance i 1 kašiku, koje ste odvojili umutite viljuškom, dodajte im šećer u prahu (oko 150 g) ili po vašoj proceni na osnovu gustine. Dodajte sok od limuna (oko 2 kašike) i promešajte. Tortu prelijte ovom belom glazurom.

Evo kako možete da učinite ovu tortu sa piškotama još prikladnijom za zimske praznike.

Da bi sagradili zimske kućice, potrebno je da imate gotovu kakao koru za tortu. Nasecite je na kvadrate. Možete da koristite i keks sa kakaom. Sklopite kućice, tako što ćete zalepiti kvadrate glazurom od belanaca. Za svaku kućicu su vam potrebna 3 kvadrata ili keksa. Prvi deo postavite kao bazu, a sa strane uspravno postavite još 2, koji će formirati krov.

Kašičicom nanecite malo belanca i sačekajte da se zalepi, pa ponovite. Isecite male pravougaone kocke dimenzija 1, 5x5 mm i zalepite ih kao dimnjake. Unutar kućica možete da ubacite ratluk vafl isečen na trougliće, koji će stvoriti iluziju svetlosti prozora.

Nasumice postavite loptice snega. To mogu da budu jermenski kolači. Od kore, male komade možete poređati kao stazu. Nekoliko plodova sveže aronije će takođe dobro izgledati u ovoj zimskoj bašti. Kada očvrsne glazura od belanaca, celu tortu možete da pospete šećerom u prahu.

Zimska praznična torta je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: